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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
12/04/2023 |
Actualizado : |
12/04/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
GARCÍA INZA, G.; FREGOSSI, A.; TRUJILLO, M. |
Afiliación : |
GEORGINA PAULA GARCÍA INZA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALDO DARIO FREGOSSI CARLINI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MONICA JACQUELIN TRUJILLO SOUZA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Cama Biológica de INIA Las Brujas: función y objetivos. |
Complemento del título : |
Hortifruticultura. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, Marzo 2023, no.72, p.71-74. |
Serie : |
(Revista INIA; 72). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Este artículo tiene el objetivo de explicar qué es una cama biológica, los principios de su funcionamiento y la relevancia de su utilización. Algunos aspectos del manejo de plaguicidas no son abordados adecuadamente generando un impacto ambiental y social negativo, un ejemplo es el descarte del agua de los lavados de la maquinaria utilizada para las aplicaciones. Esta agua contaminada contiene principios activos y ocasiona contaminación del suelo y fuentes de agua. La cama biológica tiene como objetivo biorremediar el agua, degradando los principios activos mediante microorganismos y evapotranspirando el agua a través de una cobertura vegetal viva. |
Palabras claves : |
CAMA BIOLÓGICA; Tecnología de biorremediación. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17045/1/Revista-INIA-72-marzo-2023-18.pdf
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Marc : |
LEADER 01219naa a2200193 a 4500 001 1064018 005 2023-04-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aGARCÍA INZA, G. 245 $aCama Biológica de INIA Las Brujas$bfunción y objetivos.$h[electronic resource] 260 $c2023 490 $a(Revista INIA; 72). 520 $aEste artículo tiene el objetivo de explicar qué es una cama biológica, los principios de su funcionamiento y la relevancia de su utilización. Algunos aspectos del manejo de plaguicidas no son abordados adecuadamente generando un impacto ambiental y social negativo, un ejemplo es el descarte del agua de los lavados de la maquinaria utilizada para las aplicaciones. Esta agua contaminada contiene principios activos y ocasiona contaminación del suelo y fuentes de agua. La cama biológica tiene como objetivo biorremediar el agua, degradando los principios activos mediante microorganismos y evapotranspirando el agua a través de una cobertura vegetal viva. 653 $aCAMA BIOLÓGICA 653 $aTecnología de biorremediación 700 1 $aFREGOSSI, A. 700 1 $aTRUJILLO, M. 773 $tRevista INIA Uruguay, Marzo 2023, no.72, p.71-74.
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
09/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
C - 0 |
Autor : |
COZZOLINO, D.; RESTAINO, E.; FASSIO, A. |
Afiliación : |
D. COZZOLINO, The Australian Wine Research Institute, Waite Campus, Adelaide, Australia; ERNESTO ANGEL RESTAINO GALUP, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; ALBERTO SANTIAGO FASSIO ARAUJO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Discrimination of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples according to their geographical origin by means of near infrared spectroscopy and multivariate analysis. |
Fecha de publicación : |
2010 |
Fuente / Imprenta : |
Sensing and Instrumentation for Food Quality and Safety, 2010, v.4, no.2, p.67-72. |
DOI : |
10.1007/s11694-010-9096-y |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: 13 December 2009 / Accepted: 17 April 2010 / Published online: 29 April 2010. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Near infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with multivariate data analysis was used to discriminate between the geographical origins of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples. Samples were purchased from the local market and scanned in the NIR region (1100-2500 nm) in a monochromator instrument in reflectance. Principal component analysis (PCA), partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) and linear discriminant analysis (LDA) were used to classify the samples based on their NIR spectra according to their geographical origin. Full cross validation was used as validation method when classification models were developed. The overall classification rates obtained were 76 and 100% using PLS-DA and LDA, respectively. The results demonstrated the usefulness of NIR spectra combined with multivariate data analysis as an objective and rapid method to classify yerba mate samples according to their geographical origin. Nevertheless, NIR spectroscopic might provide initial screening in the food chain and enable costly methods to be used more productively on suspect specimens.
© 2010 Springer Science+Business Media, LLC. |
Palabras claves : |
ANÁLISIS MULTIVARIANTE; ESPECTROSCOPÍA DE REFLECTANCIA EN EL INFRARROJO CERCANO; NIRS; ORIGEN GEOGRÁFICO; YERBA MATE. |
Thesagro : |
ESPECTROSCOPÍA DEL INFRARROJO CERCANO; ILEX PARAGUARIENSIS; YERBA MATE. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos |
Marc : |
LEADER 02183naa a2200265 a 4500 001 1012847 005 2019-10-09 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s11694-010-9096-y$2DOI 100 1 $aCOZZOLINO, D. 245 $aDiscrimination of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples according to their geographical origin by means of near infrared spectroscopy and multivariate analysis. 260 $c2010 500 $aArticle history: Received: 13 December 2009 / Accepted: 17 April 2010 / Published online: 29 April 2010. 520 $aABSTRACT. Near infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with multivariate data analysis was used to discriminate between the geographical origins of yerba mate (Ilex paraguayensis St. Hil.) samples. Samples were purchased from the local market and scanned in the NIR region (1100-2500 nm) in a monochromator instrument in reflectance. Principal component analysis (PCA), partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) and linear discriminant analysis (LDA) were used to classify the samples based on their NIR spectra according to their geographical origin. Full cross validation was used as validation method when classification models were developed. The overall classification rates obtained were 76 and 100% using PLS-DA and LDA, respectively. The results demonstrated the usefulness of NIR spectra combined with multivariate data analysis as an objective and rapid method to classify yerba mate samples according to their geographical origin. Nevertheless, NIR spectroscopic might provide initial screening in the food chain and enable costly methods to be used more productively on suspect specimens. © 2010 Springer Science+Business Media, LLC. 650 $aESPECTROSCOPÍA DEL INFRARROJO CERCANO 650 $aILEX PARAGUARIENSIS 650 $aYERBA MATE 653 $aANÁLISIS MULTIVARIANTE 653 $aESPECTROSCOPÍA DE REFLECTANCIA EN EL INFRARROJO CERCANO 653 $aNIRS 653 $aORIGEN GEOGRÁFICO 653 $aYERBA MATE 700 1 $aRESTAINO, E. 700 1 $aFASSIO, A. 773 $tSensing and Instrumentation for Food Quality and Safety, 2010$gv.4, no.2, p.67-72.
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